Feb 28

Димитров да се самосезира

Димитров да се самосезира
Rate this post

kushlevНякой спомня ли си за комисията Кушлев, наречена така по фамилията на първия си председател. Ами как ще си спомня – макар и да тръгна (като всичко у нас) с гръмки фрази и обещания, че ще възстанови справедливостта, тя май не сътвори нещо значимо, за да имаме спомени от него. Иначе въпросната комисия, най-общо казано, беше и май продължава да бъде (само че с нов  председател, който се казва Пламен Димитров) структура към българския парламент, създадена с идеята по подадени сигнали или пък по самоинициатива да проверява придобитото по незаконен начин движимо и недвижимо имущество и да го отнема, ако има безспорни или пък спорни обстоятелства около начина му на придобиване.

Защо се сетих в последните дни за тази комисия – покрай най-активния напоследък участник в обществено-политическия ни живот Николай Бареков и покрай журналистическите разкрития, че новоизлюпеният политик живее в къща, която струва един милион, и още – че е дарил на водената от него политическа формация половин милион. Хайде  – за къщата се оказа, че е под наем, макар собственичките на имота да са съмнително млади и съмнително близо до него в проекта “България без цензура”. Но за половиния милион Пламен Димитров може, даже е задължително, да си направи труда да провери как един човек, който дълги години е бил на заплата (може да се установи какъв й е размерът по внесените данъци) е успял да спастри толкова много средства и с лека ръка да ги хариже на партията си.

Вярно с последните промени в закона малко поокастриха правата на тази структура и тя вече не може да се самосезира – тя може да започне разследване само след сигнал от прокуратурата. Ама нали ние плащаме заплатите и на комисията, и на прокурорите – да си свършат работата – без значение в каква последователност. Иначе излиза, че едни пари с неясен произход (всъщност доста ясен), необезпокоявани от никого, могат да предрешат резултатите на следващите избори, пък и живота ни през следващите години.

 

Google+ Comments

0
comments

Reply