May 01

И спортистите като политиците

И спортистите като политиците
Rate this post

petar-stoychevСигурно нямаше и да разбера, че Петър Стойчев – големият наш плувец – е станал министър на спорта в служебното правителство, ако не бях попаднал на необичайно груби реплики, разменени в медийното пространство между него и Илияна Раева. Тя го нарича парашутист, вероятно предвид на това, че е спуснат на поста във временния кабинет – то кой ли не е на подобни постове. Той пък й отвръща, че по време на нейното управление на федерацията художествената гимнастика дръпнала рязко надолу. Изключвам извънредно неприятната ситуация и светлина, в която се поставят тези наистина големи спортисти на България – всеки с много голям принос в областта, в която е работил. Обаче ми се струва доста опасно, когато нещата в едно общество стигнат дотам, че спортистите му да започнат да се държат и да говорят като политици. Това вече намирисва на диагноза – за обществото. Вероятно нито Стойчев ще бъде толкова добър – то на всичкото отгоре е само за два месеца – на новото поприще, колкото е бил в плуването. Сигурно е, че и Раева не може да достигне висините от кариерата си като едно от златните момичета  от великите години на българската гимнастика. Редно ли е обаче да си разменят в живота думи, които спортсменският дух, който няма как да не носят в себе си, не би им позволил да си хвърлят никога на спортния терен, не и по този обиден начин. Затова продължавам да твърдя, че политиката не е добро място за пребиваване на никого, още по-малко на вече доказани и много успешни спортисти или творци. Политиците могат да си позволят да играят аматьорски на терена, ама когато вече си бил на най-високата стълба на световни състезания, не бива да си позволяваш да стигнеш политическото словесно дъно.

Google+ Comments

1
comments

1 comment!

  1. Джулия says:

    Илиянка много я харесвам като жена и спортист, обаче ми писна да я слушам по време на цялото й треньорство в Българския национален отбор по художествена гимнастика как пари нямало, мизерствали и пр. Че е така – така е. Че федерацията ни е зле – и това така. Че пари за спорта ни като цяло не се отпускат – също вярно.
    Ама айде моля й се следващия път, като се оплаква, да не качва непосредствено снимки след това във Фейсбук на палата, в който живеят с Наско Сираков, на тоалетите и бижутата, които притежава, за милиони левове и т.н.
    Да, нейни са си и не, не съм злобна комлексарка, защото знам, че веднага това ще кажете (“Комплесар” е много обичана дума у нас бтв). Аз също разполагам със средства и когато нещо ми е на сърце и влагам цялата си душа в него, не се стискам и давам колкото пари са необходими!

Reply