Мъжът и участието му в раждането на бебето

През последните години стана все по-честа практиката бащите да присъстват в родилната зала, докато жените раждат. Това не се възприема по еднозначен начин от всички жени. Едни държат мъжете им да присъстват на раждането на детето им, други предпочитат той да не ги вижда в това болезнено състояние.

Мъжете от друга гледна точка по стар български обичай предпочитат да съберат всичките си приятели и роднини и да се напият, докато жената се гърчи в неистова болка. Години наред така се е процедирало в страната ни, така сме били “отпразнувани” ние, а най-вероятно и нашите родители. И наистина трудно би могло да се изкорени.

Но трябва да уточня нещо, което може би витае във въздуха сред женското съсловие, а именно, че мъжете не се вълнуват особено от появата на новия член на семейството. Еми трябва да ви разочаровам, дами, и да ви обясня, че това не е точно така. Всъщност се вълнуваме изключително много, но това, че не сме чак толкова емоционални като вас (природно), не означава, че това не се случва.

Също така дали ще присъстваме на раждането или не въобще не би трябвало да стои като въпрос. Това е раждането на нашето дете и независимо, че е живяло 9 месеца в майката, това не означава, че трябва да бъдем лишени от възможността да станем свидетели на появата му на бял свят.

Като подкрепа на тезата си споделям едно видео, което ми въздейства, защото всеки един уважаващ себе си, жена си и семейството си мъж, трябва да се държи по този начин и да участва активно във всеки един процес от зараждането до самото раждане на детето си.

Google+ Comments