Българската баничка – сред ТОП храните на Европа

banitsa_sofia_bulgariaЗнаете ли, че традиционната българска баница попада в списъка с най-вкусни храни в Европа? Случайно попаднах на статия, в която се твърдеше, че според американския сайт Business Insider най-апетитните храни могат да бъдат открити по улиците на европейските градове. Наричат тези вкусотии “улична храна”, която бързо и лесно се купува от квартални бутки, пекарни, по време на събори, панаири и т.н.

Общо 28 са европейските страни, които са представени с най-типичните за тях “улични храни”, а България участва в класацията с така известната ни баница. Нашето традиционно ястие е описано като хрупкаво печиво, което се хапва предимно за закуска, има плънка от сирене, а понякога е с добавка от спанак, кайма или друго.

Ето и някои от другите вкусотии, които да потърсите, ако обикаляте Европа.

В Белгия най-популярни и апетитни са техните пържени картофки, които предполагам, че са по-вкусни и по-апетитни, защото пържени картофи има кажи-речи във всички страни. Австрия е представена в класацията със своя типичен сандвич, наричан Босна. В Хърватия търсете от техните традиционни шишчета, които се поднасят с хляб и печени зеленчуци – казват се чевапи. Нещо, което на мен ми звучи много апетитно, е, чешкото пържено сирене или т.нар. сувлаки. Това, което ме изненада обаче, е, че Дания е представена с хот-дога, който никога не съм подозирал, че е типичен за тяхната кухня. Във Финландия търсете от прочутия им оризов пай, не пропускайте палачинки във Франция и, разбира се, германските вурстове. Гръцки гироси може да намерите и у нас, но друго си е да ги опитате извън граница. “Улична храна” с херинга в състава си може да откриете в Естония, Холандия и Швеция. И още няколко насоки: в Румъния за хапване на крак търсете гевреци, не подминавайте словенския бюрек и запеканките в Полша.  Ако се озовете в Италия, задължително си вземете от техния сладолед гелато, а в Англия непременно опитайте от тестените им закуски с наименование Cornish Pasty.

Лично аз до сега съм опитвал само българската баница, гръцкия гирос и италианския сладолед. Надявам се да имам възможност да вкуся от всички храни в списъка. А вие кое сте дегистурали до сега?

Google+ Comments