Димитров да се самосезира

kushlevНякой спомня ли си за комисията Кушлев, наречена така по фамилията на първия си председател. Ами как ще си спомня – макар и да тръгна (като всичко у нас) с гръмки фрази и обещания, че ще възстанови справедливостта, тя май не сътвори нещо значимо, за да имаме спомени от него. Иначе въпросната комисия, най-общо казано, беше и май продължава да бъде (само че с нов  председател, който се казва Пламен Димитров) структура към българския парламент, създадена с идеята по подадени сигнали или пък по самоинициатива да проверява придобитото по незаконен начин движимо и недвижимо имущество и да го отнема, ако има безспорни или пък спорни обстоятелства около начина му на придобиване.

Защо се сетих в последните дни за тази комисия – покрай най-активния напоследък участник в обществено-политическия ни живот Николай Бареков и покрай журналистическите разкрития, че новоизлюпеният политик живее в къща, която струва един милион, и още – че е дарил на водената от него политическа формация половин милион. Хайде  – за къщата се оказа, че е под наем, макар собственичките на имота да са съмнително млади и съмнително близо до него в проекта “България без цензура”. Но за половиния милион Пламен Димитров може, даже е задължително, да си направи труда да провери как един човек, който дълги години е бил на заплата (може да се установи какъв й е размерът по внесените данъци) е успял да спастри толкова много средства и с лека ръка да ги хариже на партията си.

Вярно с последните промени в закона малко поокастриха правата на тази структура и тя вече не може да се самосезира – тя може да започне разследване само след сигнал от прокуратурата. Ама нали ние плащаме заплатите и на комисията, и на прокурорите – да си свършат работата – без значение в каква последователност. Иначе излиза, че едни пари с неясен произход (всъщност доста ясен), необезпокоявани от никого, могат да предрешат резултатите на следващите избори, пък и живота ни през следващите години.

 

Google+ Comments