Отрова от син скорпион – вече и в България

Преди време, когато мой приятел се бе разболял от рак, който за щастие пребори, бях чул за отровата от син скорпион, която имала свойството да убива ракови клетки. Тогава бях по-скоро скептичен, а и беше почти невъзможно човек да се снабди с нея, защото този вид скорпион живее само в Куба и лекарството се произвежда единствено там. Преди дни обаче разбрах, че медикаментът, основан на тази отрова, вече е легализиран и е започнал да се внася и у нас, което ми се стори добра новина и реших да ви я споделя.

Лекарството Видатокс на кубинската фармацевтична компания Лабиофам е било презентирано в посолството на Куба в столицата, в присъствието на посланика Тересита Капоте, Елена Банова от „Неогенезис“, бизнесменът Светльо Кантарджиев, лекари и онкопациенти.  Заслугата за внасянето на дългоочакваният лек е на фондация „Неогенезис“, която чрез фирма към нея ще се занимава и с продажбите на медикамента у нас.

Кадър от представянето на лекарството в посолството на Куба
Кадър от представянето на лекарството в посолството на Куба

Ние сме първата страна от ЕС, в която той бива легализиран, което е радостно. Колкото до самото лекарство – само времето ще покаже доколко е ефективно, и дано ако наистина помага, да се включи в безплатния списък на Здравната каса.

Това, което знам за него към момента е, че макар да не действа при всички пациенти, има високо ниво на успеваемост, а именно да разрушава раковите клетки. Освен това действало имуностимулиращо и болкоуспокояващо, поради което било с добри показания дори при пациенти в краен стадий на болестта.

Бог да ни пази от страшната болест и да се надяваме, че това ново лекарство ще помогне на онкоболните повече, отколкото цялата заплетена здравноосигурителна система.

Google+ Comments