В първата работна седмица на Новата година…

work-weekТюх, ето че започна чисто новата работна не просто седмица, ами цяла година. Хубава беше дългата почивка покрай празниците, но вече свърши. Ако през тази седмица все още не сте успели да се настроите на работна вълна, то крайно време е да го направите. Лично аз малко по малко започнах да свиквам, но не мога да отрека, че ми е трудно и отнема известна доза усилия. Първите два часа, когато се озовах в понеделник на работното си място, ми бяха необходими само за да се ориентирам пак в работната среда. Нали знаете как дори един ден, ако си отсъствал, после ти е нужно известно време за наваксване с пропуснатото. Преглеждаш си мейла, съобщенията, проектите, задачите, сещаш се, че е имало нещо, което е трябвало да свършите още преди време и т.н. и т.н.

При мен се усеща едно такова тягостно усещане на следпразнична депресия, което отшумява с времето, но и заради него все се обръщам назад към почивните дни с известна доза носталгия.

Опитвал съм се да измисля универсална формула за това как да избегнем психическата умора, която възниква след завръщането ни на работното място след по-дълга почивка, но май нямам голям прогрес към момента. Стигнал съм до следните изводи, с които, разбира се, може да не се съгласите. Умората и тягостното усещане се преодоляват по-лесно, когато ходите с желание на работа. Може да звучи клиширано, на наистина е вярно. Търсете позитивното и по-лесно ще се справяте с негативното. Търсене начини денят ви да минава по-бързо. Работохолизирайте се, така че да не усещате отмерването на минутите. Говорете си с колегите, приятните разговори винаги разведряват обстановката и карат деня да минава по-бързо. Мислете какво още можете за свършите, търсете си работа, за да сте ангажирани дори когато нямате задачи в момента… или измислете собствена стратегия за справяне психическата умора.

Google+ Comments