Защо девизът на Великобритания е на френски?

Националният девиз на Великобритания, “Dieu et mon droit” (Бог и моето право), има дълбоки исторически корени и е свързан с френското влияние върху английската монархия. Ето какво трябва да знаете за произхода и значението на този девиз:

Фразата “Dieu et mon droit” е въведена от крал Ричард Лъвското Сърце (Richard the Lionheart) през 1198 година по време на битката при Гисор. Тогава Ричард използвал този израз като боен вик, подчертавайки, че той дължи своята корона само на Бога и на собствените си права, а не на някой друг владетел​.

След това, през царуването на Хенри V, девизът става официален за кралството. Хенри V, който е известен със своя консерватизъм, избира да запази френския език като официален език на двора. Това допълнително утвърждава използването на девиза “Dieu et mon droit” като символ на божественото право на краля да управлява.

Девизът “Dieu et mon droit” отразява божественото право на монарха да управлява, както и претенцията за наследствени права. Фразата “Dieу” (Бог) подчертава божествената подкрепа, а “mon droit” (моето право) акцентира върху легитимното право на управление на краля​.

Девизът е изобразен на Кралския герб на Обединеното кралство и се среща на различни официални документи и символи, включително британските паспорти и знаците на кралските ордени като Ордена на жартиера.

Използването на френския език в този контекст отразява историческите връзки между Англия и Франция, особено по време на Норманското завоевание и последвалите векове на тесни кралски и аристократични връзки между двете страни.

Девизът “Dieu et mon droit” е важен символ на британската монархия, който носи със себе си вековна история и културно наследство. Той подчертава божественото право и легитимното управление на монарха, същевременно отразявайки историческите френски влияния върху английската кралска традиция.

Google+ Comments