Еволюцията на технологиите и професиите на бъдещето

Обществото ни помни няколко технологични революции, които промениха света до неузнаваемост. Това е дълъг, а в същото време и не толкова дълъг период, благодарение на който обществото и хората се променят и развиват.

Ще започнем с първата технологична революция, която е и била основна причина за Първата световна война. Тогава започват да се заменя живият труд с механизиран такъв и това води до голямо недоволство от страна на работниците, защото реално хората са оставали без работа. Този период се отбелязва в учебниците по история като “Бел Епок” в превод от френски (красива епоха). Независимо, че хората са оставали без работа и най-вероятно са гладували, анализаторите на периода са го отбелязали с положителен знак. Той е бил първата стъпка за развитието на и създаването на всичко това, което вече съществува и с което сме свикнали толкова много.

С течение на годините технологиите се развиват главоломно. Започва се от големите производствени машини, защото там е имала най-голяма нужда. Изобретява се компютърът, операционните системи, мобилният телефон, смартфоните и всички джаджи, с които улесняваме ежедневието си днес.

Това развитие в днешно време води отново до промяна в необходимостите на трудовия пазар. В България все още не, но в развитите западни държави на все повече места има нужда от касиери в магазините, а всичко се извършва самостоятелно от потребителите, посредством механизирана система за претегляне и маркиране на желаните продукти. Може би при въвеждането на тази система много хора, които са заемали тези работни места са останали без работата си, но за това тези държави са помислили за курсове за преквалификация. На практика се получава така, че ако държавите и бизнеса се съобразява с нуждите на “простолюдието” човешкото развитие ще цикли на едно място.

Бъдещето ще предложи нови изпитания и ще има нова нужда от човешка намеса и работа. А както беше споменал един известен футуролог, човекът ще спре да изпълнява механични дейности, а ще бъде необходим за по-креативна дейност.

Каква ще бъде твоята професия в бъдещето?

Google+ Comments