6-часов работен ден? Да, ама в Швеция

Много интересна новина научих преди броени часове. Швеция официално приела 6-часовия работен ден! Множество работодатели в цялата страна вече са информирали служителите си, че работното им време е намалено с 2 часа.

6hourlogoПредставяте ли си?

Ако на мен шефът ми дойде и ми каже, че от утре мога да работя по 6 вместо по 8 часа, ще си помисля, че се шегува и си прави някакви експерименти с мен. Първо, няма да му повярвам и сигурно ще се изсмея с глас. След като разбера, че не се бъзика обаче, ще съм на 7-то небе. Ще мога да идвам по-късно на работа, както и да си тръгвам по-рано. Ще имам повече свободно време, което да прекарвам с близките или с приятелите си. Повече време за излизане, четене, филми… истинска идилия!

За съжаление обаче не вярвам в България скоро да бъде въведен 8-часов работен ден. Не сме достигнали все още нивото на швейцарците и има да ги гоним в икономически и политически план. До колкото разбрах, основанието, поради което те намалили броя на задължителните работни часове, е, че хората така или иначе не могат да са еднакво пълноценни цели 8 часа. За такова време е трудно, та дори и невъзможно да поддържаш едно и също ниво на съсредоточеност и да си еднакво ползотворен. Честно казано, склонен съм да се съглася с подобно твърдение. Наблюдавам го и при мен. Към края на работния ден, вече съм по-бавен и уморен. Чудя се, ако имах 2 часа по-малко, за да изпълня същия си брой задачи, каквито правя сега за 8, дали ще се справя? Вероятно да, подобно отношение е въпрос на мотивация и мобилизация. Според швейцарците производителността на труда на хората им дори се повишила и показвали по-добри резултати, защото работили по-малко, но по-качествено. Да не говорим, че се чувствали и по-щастливи! Благородно им завиждам и стискам палци скоро у нас положението да стане, ако не същото, поне да е подобно.

Google+ Comments