Храна за мозъка.Топ 13!

В последно време се замислям малко повече за храната, която консумирам, и как тя се отразява на тялото ми. Оказва влияние не само на физиката, но също така на психиката, настроението и енергията ми.

В тази връзка направих собствено проучване и съставих личния си ТОП 13 на супер храните, които подобряват мозъчната дейност. Аз се старая да си ги похапвам (почти) редовно, не само защото са полезни, но и защото са ми сред любимите по вкус. Ето кои са те:

food1. Орехи – ако обърнете внимание, ще видите, че самите орехи визуално приличат на човешкия мозък. Освен това са богати на омега-3 мастни киселини, витамини В6 и Е, както и на немалко пълноценни минерали. Бадемите също са полезни ядки, ако ги предпочитате пред орехите.

2. Авокадо – то е малко нетипично за българската кухня, но ако го включите в менюто си, няма да съжалявате. Страхотно е в сос гуакамоле или на сандвич със сирене. Благодарение на богатия си състав този плод спомага за стимулиране притока на кръв към мозъка.

3. Ягоди и боровинки – един от най-вкусните според мен плодове. Те са изключително богати на антиоксиданти и спомагат за забавяне процеса на стареене на тялото.

4. Риба – всички видове, но особено по-мазните, които са богати на омега-3 мастни киселини, защото стимулират мозъчната дейности и подобряват паметта.

5. Яйца – не само че имат много от важните протени, но са богати също и  витамин В4, познат като холин, който стимулира хипокампуса (центъра на паметта).

brain-food6. Пълнозърнеси храни – ценното при тях е, че са богат източник на енергия, която се използва не само за физическата, но също и за умствената ни дейност. Богати са на витамин В6, фибри и фолиева киселина.

7. Кисело мляко и млечни продукти – най-ценното при тях е калцият, но поради по-високото съдържание на мазнини в сиренето например, не е хубаво да се прекалява с тези храни. Хапвайте ги веднъж на 2-3 или 4 дни.

8. Зеленчуци – каквито и да е по вид, цвят и вкус. Всички зеленчуци са полезни за тялото, а оттам и за мозъка. Действат хидратиращо, а най-благоприятно на паметта се отразяват зелените и листните.

9. Вода – тъй като мозъкът на човек съдържа от 74 до 90% вода, лишаването от нея няма как да бъде полезно. Пийте по 6 или 8 чаши на ден, аз към толкова се старая.

10. Тиквени семки – странно но факт. В състава на тиквените семки попадат такива съставки, които неизменно благоприятстват подобряването на паметта и способността за мислене.

11. Боб и бобови култури – най-ценното при тях са витамините от група В и фолиевата киселина, на които са богати. Освен това са ми от любимите храни и са страхотно вкусни!

12. Чисто месо – печено, на грил или на фурна. Важното е да не е мазно, пържено или залято с някакъв сос. Чистото месо е изключително богата на протеини и желязо и спомага за цялостното функциониране на тялото.

13. Черен шоколад – не ми беше от любимите храни преди, но постепенно свикнах с него и сега ми е дори вкусен. Полезните съставки на шоколада се дължат на какаото в него, така че хубаво е да се ориентирате и вие към натуралния за сметка на млечния шоколад.

Google+ Comments