Да преоктирш оперетата

Бързам да напиша този текст докато в мен прелива от емоция. Снощи, в неделя, в края на март преоткрих един невероятен жанр – оперетата. Никога досега не бях посещавал или гледал подобно представление. А повод за това мое новооткритие бе въплъщението на Христо Гърбов в предаването „Като две капки вода“. Той влезе в образа на известния български оперист Видин Даскалов, който за мен бе тотално ново име и малко ме е срам от този факт.

Важното обаче е, че успях да поправя грешката си и вече съм една крачка по-близо не само до обогатяване на общата ми култура, но и до получаване на културно вдъхновение. Всъщност никога не съм си представял, че оперетите могат да бъдат толкова забавни и комплекси. Наред с пеенето, има много деликатна закачливост, а в комбинация с постоянните танци, жизнерадостта е налице.

Ще ви дам и малко допълнителна информация, че Българската оперета е своеобразно сливане на западноевропейските и български музикални традиции. Това я прави уникална и различна от другите оперети в света. Еднo от най-известните български произведения в жанра е “Весела вдовица” от Франц Лехар. То е премиерно изпълнено в България през 1938 г. и остава един от най-големите успехи на българската оперета до днес. А човекът с най-големи заслуги за развитието й е Ангел Сладкаров.

Още любопитни факти може да потърсите и сами, ако съм ви вдъхновил. Ако пък не и искате да видите какво мен ме изпълни с оживление, споделям изпълнението на Христо Гърбов като Видин Даскалов. Приятно гледане!

https://www.vbox7.com/play:6e0486c69d

Google+ Comments