Дефицит ли са мислещите хора у нас?

robbie_copy2_by_translucentrainbow-d6cap9pВ света на икономическата теория под “дефицит” се разбира дадена стока, за която има търсене, но не и достатъчно предлагане. Регистрира се недостиг, незадоволени потребности у потребителите и недоволство сред обществото. Дефицитът обикновено води до покачване на цената на търсения продукт заради по-трудното му намиране. Такива стоки могат да бъдат доматите през зимата, ягодите през есента, някой по-стар модел техника, която вече не се произвежда, определена резервна част за кола, която се намира трудно и т.н.

Моят въпрос днес е: Дефицит ли са мислещите хора у нас?

Знам за т.нар. “изтичане на мозъци” от страната ни. Те са една от причините да твърдя, че има умни хора у нас. В това няма съмнение и мисля, че не все още не са избягали всички. По-важният въпрос може би е: Достатъчни ли са тези, които са тук?

Да си мислещ човек (според мен) не означава само да си завършил висше образование. Трябва да си аналитиен, да умееш да разсъждаваш, да тълкуваш, да си правиш правилни изводи и заключения, да предвиждаш, да знаеш… Това са все качества, които се търсят и се ценят от работодателите. Има фирми у нас например, които си търсят кадри, но им е трудно да намерят такива, които да притежават определен арсенал от способности.

На повечето хора им е по-лесно да чакат наготово. Чакат да им се каже какво да правят, какви са им задачите и как да ги свършат стъпка по стъпка. Мислещите хора обаче ще видят какво има да се свърши и ще го свършат без да им се казва. Възможно е сами да открият решението или да попитат за такова, ако не знаят. Но винаги ще предпочетат първо да помислят сами и едва тогава да търсят помощ. Мислите ли, че вие сте такъв човек?

Google+ Comments