Диети, храни и космонавти

На всекиго от нас се е случвало да надвиши килограмите си и да се постави на диета. С много лишения и понякога мрънкане спазваме определен хранителен режим, за да се радваме на здрава и хубава фигура. Замисляли ли сме се обаче, че има хора, чиято работа изисква да ядат само определени храни и то за дълго време? Такива са космонавтите, когато са на мисия извън Земята.

Заради липсата на гравитация и трудния пренос на храна в космоса, се изисква и специално меню. Така например първият човек в откритото пространство – Юрий Гагарин, е хапвал само месна паста от алуминиева тръба. След това американецът Джон Глен консумира основно ябълков сос, който той изцежда от бутилка, подобна на паста за зъби.

Според НАСА, въпреки че ястията не са били особено апетитни, са показали, че хората могат да ядат и преглъщат при липса на гравитация, без да имат вредни ефекти. Така до 1965 г. лиофилизирани или дехидратирани храни са въведени в космическите програми и са използвали водоснабдяването на космическия кораб, за да възстановят различни храни, преди да ги консумират.

Заради развитието на технологиите по време на мисията Аполон до Луната вече е можело да се избира между 70 артикула от космическото меню. Те включвали от предястия до десерти и напитки. Установено е обаче, че има храни, които не могат да се ядат в космоса като хляб, тъй оставя трохи да се носят в кабината, причинявайки щети на оборудването.

Вече и в космоса могат да се консумират разнообразни деликатеси, но все пак имат и ограничения. Освен хляб, космонавтите не могат да приемат газирани напитки, свежи плодове и зеленчуци, подправки и риба. Вие бихте ли издържали на подобен режим?

Google+ Comments