Дигитален маркетинг за силно начинаещи

Самоусъвършенстването на всеки човек е заложено по презумпция в неговото същество. Колкото и малки понякога да ни изглеждат стъпките за получаване на нови умения и знания, то важното е, че все пак ги има. Воден от този стремеж, и аз реших да разширя кръгозора си и да се запиша на курс по дигитален маркетинг. Не си мислете, че е свързано с професията ми, а просто за повишаване на общата култура.

Ако все пак се чудите защо ми идват подобни идеи, то ще ви споделя любима моя истина на известния актьор Камен Донев. Той казва, че тренира бокс, народни танци и се занимава с различни от театъра неща. Причината – получава нови умения, които ще му помогнат точно в театралната сфера. Как е възможно ли – ами просто опитайте и ще разберете. А сега към дигиталния маркетинг.

Всъщност потреблението онлайн е все по-голямо и аз като потребител искам да съм наясно как действат рекламите там. За някои изгодните оферти на нещо, което са търсили, е като небесен дар, но аз знам, че това е алгоритъм. И то е точно така. За тази цел помагат бисквитките, които са разположени на конкретните сайтове, търсачките и социалните мрежи.

Чрез всяко действие в горе споменатите ние оставяме отпечатък и ни се създава потребителски профил. По този начин е много по-лесно да бъдем таргетирани. Но тук на помощ идват и всички статистики, които се вадят от управлението на рекламите, страниците и сайтовете. Те помагат на меркетолозите и издават много от нашите онлайн навици. Например може да се разбере колко време сме прекарали на даден сайт и страница, от какъв телефон, какъв модел, населено място, години, пол и прочие.

Всичко това не е незаконно, а напротив, даже е и препоръчително да се ползва. Но разбира се, само в сферата на необходимост и само от управляващите платформите. Обаче по-важното е какво се прави с тях и как се разчитат? Именно чрез данните се разбира кои бутони натискаме и кое съдържание привлича вниманието ни. А спонсорирано съдържание, дисплейни реклами, нейтив и ПР са само част от инструментите.

Вие какво знаете по темата, за да сте една идея по-запознати как да пазарувате онлайн?

Google+ Comments