Голямата игра на фокусника Цветан Василев в КТБ

На Цветан Василев, сочен за банкер от висок ранг у нас, тепърва ще му се стъжнява. След последните разкрития на медиите и по-специално Капитал, стана ясно, че е отпускал несъбираеми кредити, като не само ги е финансирал с парите на частните вложители, но и тези кредити неколкократно надвишавали позволените за отпускане суми – а именно 25% от собствения капитал.

ceckoУверявам ви като човек, който си има познания по финанси, че дълго време ще се дивим на делата на Василев. Ако миналата година някой беше дошъл и ми беше разказал за схемата, нямаше да му повярвам, че е възможна. Цветан Василев обаче изглежда е велик фокусник, щом не само е успял да раздаде стотици милиони, но и да си прикрива деянията толкова дълго време. Кредити са отпускани на фирми без дейност и без служители – по десетки милиони – без да е ясно за какво ще се оползотворяват тези средства. Кредити са отпускани на фирми, които и към този момент са имали невърнати задължения за десетки милиони. И най-важното – тези кредити не са били за 50, 100 или до 500 хиляди лева, а за десетки милиони!

Всичко това са престъпления, и то много, много сериозни. А колко още хора по веригата е имало, които е трябвало да пропуснат въпросните кредити и са го правили, ще разбираме по-нататък, да се надяваме.

Най-голямата опасност сега е за вложителите на банката, които ще се бият по главата къде им е бил акълът да се доверят точно на КТБ!  Как банката ще успее да върне и дори гарантира депозитите им, не е ясно, след като е раздала парите им по несъбираеми кредити.

Google+ Comments