Комерсиално?

В последно време тази дума е натоварена с толкова негативен смисъл, че всеки по един или друг начин се опитва да се разграничи от комерсиалността. Но в същото време всеки, който извършва някаква дейност, която е насочена към хората, се старае по всякакъв начин да се привлече все повече последователи, потребители и консуматори към своя продукт, услуга или изкуство. Тогава защо непрестанно натоварваме с негативизъм тази дума?

Отговорът може би е по-прост, отколкото сме си мислили. И за мен той се крие в примера със Междузвездни войни. Филм, който като приходи от самите прожекции не е генерирал толкова много средства, колкото от целия брандинг и продукти, които са излезли с логото на филма. Както и безсмислените продължения на поредицата, които представят друг поглед на историята, но и която всеки път става все по-изтерзана и грубо казано – изсмукана от пръстите.

Но феновете на поредицата искат да притежават тениски с логото, играчки с героите, бластове и какво ли още не, свързано със филма. И индустрията им го дава. Така създателите на филма генерират големи приходи, но дали не се губи смисъла на самия филм и историята, която той разглежда.

Всъщност ако се загледаме малко по-дълбоко в историята на филма… ами тя си е доста плоска. Сюжетът е банална любовна история с елементи на непознат брат/сестра близнак (познат ни от 90% от латино сериалите от 80-е и 90-е), а персонажите са взети от митологията и историята на много различни народи, като всичкият този буламач е пренесен в една “Далечна, далечна галактика”.

До тук ще приключа с разказа за филма, защото рискувам да се отплесна изключително много. Завръщайки се към основната тема, ще кажа само, че на пръв поглед нещо интересно и нестандартно, придобива такива мащаби, благодарение на интереса на хората, че изкуството и креативността се губят някъде по пътя и на преден план излиза единствено посредствеността, имаща единствена цел да генерира печалба.

Ето това е негативният смисъл на комерсиалността. И срещу това протестират “бунтарите”.  Защото е ясно, че всеки творец прави изкуството си за хората и колкото повече се припознаят в него – толкова по-добре.

Google+ Comments