Психическо здраве

Ежедневието ни става все по-натоварено. Задачите, които трябва да свършим за кратък период от време – все по-сложни. Много от хората дори не харесват работата си, а им се налага да прекарват по-голямата част от времето си, вършейки именно това. Става все по-трудно за хората, които нямат връзка, да намерят партньор и това неминуемо води до най-големия бич на 21-и век до момента, депресията.

Депресията е особено състояние на… нещастие. Всъщност не мога да дам точното определение за това състояние. Не мога и да говоря от личен опит, тъй като, за мое най-голямо щастие, не съм изпадал в депресия, но начина, по-който е най-популярно това състоя е непрекъсната тъга и потиснатост. Невъзможност да се радваш дори на хубавите моменти, които ти случват.

За да се справят с това състояние, лекарите изписват така наречените антидепресанти. Щастливите хапчета, които влияят по един или друг начин за отделянето на ендорфин, може би, (не претендирам да съм изчерпателен в тази насока) в мозъка, за да можем да премахнем чувството на подтиснатост и отчаяние.

Твърде напомня на хората, които търсят “спасение” в различните наркотици. С тази разлика, че употребата на едното е незаконно и бива преследвано от закона, а другото ти го изписва лекар, който смята, че по подобен начин ще може да ти помогне да се справиш с проблемите си.

Не искам да знам какво представлява наистина депресията. Не желая да да го изпитвам или да имам близък, който е в това състояние. Поради простата причина, че реално лекарите не могат да ти помогнат. Те предписват тези хапчета и смятат, че проблема е решен. А проблема най-вероятно се крие много, много по-дълбоко, отколкото си мислим. Някъде в обществото и първичните човешки потребности, които ако не бъдат задоволени, се усеща неудовлетворение и тъга.

За това, мили приятели – угаждайте си! Един път се живее – живейте пълноценно и истински!

Google+ Comments