Пътят до вр. Руен и границата с Македония

Преди няколко дни с група приятели си организирахме малка екскурзия в посока връх Руен. От доста време имах желание да се кача дотам, защото Руен не е сред най-комерсиалните върхове у нас и събуди любопитството ми. Доста по-различен е в сравнение с Мусала, Вихрен, Ботев и другите по-известни върхове у нас.

Bulgaria_0000_map_Osogowo_MountainsЗащо ли?

Първо, защото е разположен в Осоговската планина, а тя самата не е сред най-посещаваните. До сега не бях ходил дотам и исках да видя с какво се откроява сред останалите планини в България. Между другото те всички са уникални по някакъв начин и носят свои специфики. Сравнете само Стара планина и Пирин, за да видите, че помежду им няма почти никакви прилики.

Второ, за пътя до вр. Руен всички ми казваха, че не е много труден, но за сметка на това е дълъг. Е, прави бяха! Маршрутът започва пеша от х.Осогово, до която се стига с кола. Когато ние потеглихме оттам, си пуснах едно приложение MapMyWalk на телефона и то отчете, че сме вървели по 14 км в посока или общо 28 км. Не е лош резултат за планински терен, а?

Трето, няма друг връх у нас, който да е хем най-висок в планината си, хем да е на границата с друга територия. А при Руен положението е точно такова. На около 50 м. от заслона горе, вече можете да видите откъде минава маркировката и да отправите поглед към македонска земя (но не ви препоръчвам да мигрирате натам).

Гледката е красива и по време на целият преход няма етап, който ще ви затрудни по какъвто и да е начин. Важното е да си носите достатъчно храна и вода, защото по пътя няма чешми. Хубаво е също да се подсигурите, ако случайно се срещнете с капризите на времето и ви хване я дъжд, я мъгла или нещо друго. Пригответе се психически за дълго вървене и по-добре си осигурете приятна компания, за да не ви е скучно, докато вървите. Най-добрият град, от който да тръгнете, е Кюстендил. Оттам с кола до х. Осогово е около 20-30 мин. Препоръчвам ви също да си запазите стая в хотел или къща за гости и да спите там преди и след прехода си, защото и в двата случая ще имате нужда от почивка.

Google+ Comments