Подвеждащо

podvejdashtoВ самия край на август няколко водещи медии излязоха с подробни материали за промени в правописа, които щели да бъдат узаконени от Института по български език към БАН и в началото на септември да станат норма, която трябва да се спазва от всички. Информираха същите медии, че първо щял да излезе книжка с предговора към речника, където подробно са описани тези промени, а след година – и новият речник. Смаях се. Има-няма две години, откак излезе последната такава книжка с нови правила и година от пускането на книжния пазар на последния правописен речник. Викам си, вярно езикът е една от най-бързо развиващите се системи, ама чак толкова. И изригнах със статус във фейсбук, където най-общо споделих подозрението, че “старците” от Академията се опитват да въртят бизнес на наш гръб, издавайки официална справочна литература през няколко месеца – за тия, които не знаят, цената на един правописен речник е около 40 лева. Не е милиони, но не е и малко.

Заформи се голяма дискусия – повечето от приятелите ми в мрежата бяха възмутени от тия постоянни врътки в правилата, които безспорно създават и неудобства. Разбира се, за четящите и грамотните, защото другите не се интересуват от подобни новини.

Е, стана ясно на следващия ден от официалното съобщение на института, че това е поредната медийна манипулация, че нито се предвиждат, нито някой от имащите право на това е отварял дума за промени.

Допускам два варианта. Първия – някой недобросъвестен журналист да е прочел старата новина и разбрал-недоразбрал, да я е публикувал като нова. Оттам тиражирането на грешката на принципа копи-пейст става за минути. Втория – някой да цели нагнетяване на ситуацията около тази институция, с каква цел – идея нямам.

Не за да правя разследване обаче, пиша днешния материал. А за да изразя възмущението си. Специално проследих на следващия ден дали някоя от провинилите се медии ще каже: извинявайте, сбъркахме, подведохме се. Не, нито дума.

Без коментар. По новия стар правопис.

 

Google+ Comments