Само един ден ли е Денят на книгата?

Световният ден на книгата се отбелязва всяка година на 23 април. Това е ден, посветен на четенето, на книгите и на културата като цяло. Също е и ден за зачитането на авторското право.

Празникът на книгата е официално обявен за световен през 1995 г. от ЮНЕСКО, като целта му е да насърчи четенето, да промотира издателствата и книжарниците и да постави книгите в центъра на културния живот.

Като дата е избран 23 април. Причината точно той да е Световен ден на книгата не е случайна, а е на база факта, че тогава през 1616 г. са починали тримата велики писатели – Мигел де
Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Тази дата е и рождена на друг голям писател – Хорхе Луис Борхес. В списъка попадат още Набоков и много други. Дали това е случайност, или съдба – може само да гадаем.

За да се отбележи подобаващи този ден, в различни държави по света се провеждат различни културни мероприятия и инициативи. Тези събития включват литературни фестивали, книжни изложби, промоции и други. В България се провежда и Фестивалът на книгата – не го пропускайте!

Не знам дали обаче Световният ден на книгата придобива толкова голямо значение за нашето общество. Идеалната му цел да насърчава хората да четат и да разширяват своята култура и познания е супер, но колко го правят наистина? Четенето е от съществено значение за развитието на мозъка и е важно за поддържане на умствената активност. Освен това, може да бъде увлекателно и забавно, като предлага възможност за опознаване на нови места, култури и идеи.

Затова, на Световния ден на книгата, ви призовавам да започнете нова книга, да откриете нови автори и да направите нещо полезно за собственото си развитие. Помнете, че с книгите може да празнувате всеки ден, не само на 23 април.

Google+ Comments