Време е за … шофьорски курс

С този текст в блога искам да насърча всички, които все още нямат шофьорска книжка да го направят. И моля ви, не използвайте оправданието с напредването на възрастта или страха. Точно за тях имам два примера от приятели и искам да ги споделя с вас, за да ви вдъхновя.

Първият е един от най-разпространените. Той е за дете на моя приятелка, което още с навършването на 17 години и 9 месеца се записа за шофьорски курс. Оказа се, че това е възрастта, на която може да подадеш документите си и да изкараш теоретичната част до взимане на вътрешен изпит листовки. За външния не съм сигурен дали трябваше вече да си пълнолетен, или можеше месец преди това.

Момчето изкара целия курс с пълно внимание и ентусиазъм. С листовите нямаше проблем, но изпитът кормуване се оказа неговият голям „препъни камък“. Първият път беше скъсан, защото избързал с влизане в кръгово кръстовище. Вторият с прекалена плахост при навлизане в кръстовища, а третият – защото при паркиране е закачил бордюра, което се смятало за леко ПТП.

Е, след всички тези премеждия момчето не се отказа и се яви за четвърти път. Признавам си, аз едва ли бих имал смелостта и силата да го направя. Но той се съвзе и успя. В момента кара уверено. Казва, че всички тези ситуации, освен че му костваха не малко финанси, са го направили много по-отговорен и осъзнат. Вярвам, че всички тези допълнителни часове са спомогнали.

Вторият ми пример е с моята леля. На 48-годишна възраст тя успя да пребори себе си и не само да запише шофьорския курс, но и да го вземе от първия път. Тя бе от хората, които се заричаха, че никога няма да изкарат книжка и ще са вечните пътници-куфари. Но както може да се досетите, животът винаги ни изпитва и ни показва, че можем много повече.

Наложи се леля ми и съпругът й да се преместят в близко село, а това изискваше ежедневно пътуване до града. Мъжът й не можеше винаги да я превозва и затова се наложи да мисли алтернативи. Междуградският транспорт не я устройваше и беше супер нередовен. Така че нямаше друг избор, освен да вземе книжка и да се превърне в модерен съвременен и мобилен човек.

Ако се чудите как на тези години е усвоила шофирането, то ще ви кажа, че нямаше проблем с възприятия и запомняме. Всичко е до желанието и нагласата. Така че няма значение в каква възраст и етап от живота си сте, винаги може да го промените и да бъдете по-добрата версия на себе си.

Google+ Comments