Самосъзнание

samosuznanieОкрадоха няколко апартамента в блока ни миналата седмица. И как няма. Входната врата зее постоянно отворена. Да си го кажа направо – входът ни е като хан, с широко отворени порти, включително и за крадците. Обяснимо няма да споменавам адреса, за да не прозвучи като покана към апашите.

Ще попитате: защо сме толкова гостоприемни. Ами защото вратата от вътрешна страна е с дръжка и може да се отваря, но от външна е с топка и отварянето става само ако имаш ключ. Домофонът и системата за отваряне й от апартаментите от години не работят.

Оттук идват и главните причини портата да зее постоянно. Примерно някой е тръгнал за нещо дребно до магазина, но не си носи ключ. Може да излезе, но не може да влезе на връщане – логично (доколко е отговорно е друг въпрос) оставя отворено. Едни петнайсет-двайсет минути, докато се върне – време, през което може да се вмъкне всеки злосторник и да се спотаи в междуетажните пространства и стаички. Или направо да атакува набелязана цел – колко време му трябва да отараши един апартамент!

Е, след кражбата се събрахме и решихме да оправим домофонната система и отварянето и затварянето на вратата да става с насочването на едни специални пластинки, няма да има опция да зее, тъй като някаква магнитна система ще я притегля автоматично.

Решава ли ни обаче това проблема на сто процента и не си ли остава все пак най-важният фактор човешкият? Остава си.

Да – с излизането и влизането добре. Но с отварянето от апартаментите по домофона – много хора практикуват автоматично натискане на бутона, който осигурява достъп на стоящия на входа, без даже да са го попитали кой е, защо иска да влезе и къде отива. Е, питам се: Ако не се появи самосъзнанието и отговорността към собствената ти сигурност и защитеност, а и към тази на другите, има ли значение колко модерна е заключващата или отключващата система.

 

Google+ Comments