Шампионска лига 2012/2013 и финансовия феърплей

champions-leagueСигурно се чудите как ли ми се пише за футбол, в тези така динамични за народа ни и държавата времена, но си ме познавате – обичам футбола и той е нещото, което ме разтоварва и развлича след изпълнените със страсти покрай случващото се в момента у нас, новини. Както във всеки уважаващ себе си квартал :), и в моя има заведение, в което се събираме феновете на футбола от махалата и отпускаме емоциите по мача на по бира, което също ми помага да разпусна след тежкия работен и политически вълнуващ ден.

За поредна година се наслаждавам на две от най-големите събития във футбола изобщо – Лига Европа и Шампионска Лига. Двата чуждестранни отбора, на които съм заклет фен са Ман Юнайтед и Реал Мадрид. Срещата им на 13 февруари, когато завършиха 1:1 беше истинско зрелище, на което каквото и да си говорят различните анализатори, видяхме истинска класа. Малко бях объркан, понеже не знаех за кого да викам, но се превъзмогна 🙂 Най-хубавото е, че предстои двата отбора отново да се срещнат на 5-ти март, а това ще е мачът, който определено ще се гледа с дружината.  Другият мач, който ми направи силно впечатление, беше между Милан и Барса вчера, на който италианците изненадващо победиха с 2:0. Аз си бях за Милан така или иначе, но моите приятели изобщо не бяха доволни от резултата, понеже повечето бяха заложили на хикс. Ей в такива моменти се радвам, че изобщо не обичам хазарта под която и да е негова форма.

Напоследък следя с интерес една тема около европейския футбол – финансовият феърплей, който от УЕФА и Премиършип на Англия се опитват да наложат на отборите, които правят огромни харчове са футболисти, а в края на сезона дори са на загуба. Трите отбора, които са най-лошият пример в това отношение са Манчестър Сити, Челси и Барселона и естествено, ограниченията, които УЕФА смята да наложи от сезон 2013/2014, изобщо не им допадат. От друга страна отличници като Арсенал, Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, гласуваха “За” промените в Премиършип на Англия, където регулацията предвижда отборите да не правят по-големи загуби от 105млн. паунда в следващите три сезона, в противен случай ги очакват сурови наказания. Моето лично мнение е, че финансов феърплей във футбола трябва да има. Естествено, че отборите, които са собственост на богаташи с безкраен таван на разходите ще постигат по-добри резултати, а и както беше казал Платини преди време – не е нормално футболът да губи по милиард и половина годишно и това да не прави впечатление на никого по време на финансова криза.

Отсега нататък един от основните източници на приходи ще станат телевизионните права, които от бТВ закупиха за нишовите си канали за следващите три сезона. Вероятно става дума за колосална сума, която от телевизията са инвестирали, за да закупят правата за излъчването на Шампионската Лига, но се чудя дали ще успеят да си я върнат? Част от приходите им идват от рекламодатели, които заради кризата не са чак толкова много по нишовите канали, а друга част – от кабелните и сателитни оператори, за които стана ясно през януари,че задържат по-голямата  част от приходите за себе си и укриват абонати. Ще е добре както за телевизията, така и за зрителите, в чието име тя прави такива колосални инвестиции, порочната пракика да се прекрати бързо, иначе нишовите им канали може да излязат на прекалено голяма загуба и не само да не могат да закупуват ТВ права за най-гледаните първенства, но и да бъдат закрити.

 

Google+ Comments