Сова ли си, или чучулига?

Знаете ли какво е “хронотип”? Ще се опитам да го обясня със свои думи… това е естествения ви биологичeн часовник. Режимът, в който тялото ви действа най-естествено и пълноценно. Съществува една известна класификация, която твърди, че хронотиповете на хората са основно два: на сова или чучулига. Хващам се на бас, че са ви познати.

Чучулигите са онзи тип, които се събуждат с изгрева рано сутрин. Към 6-7 ч. вече са активизирани, а съзнанията им се събуждат мигновено с отварянето на очите им сутрин. За чучулигите обаче следобедните часове на работа са истински кошмар, защото тогава вече се чувстват изморени и коефициентът им на полезно действие рязко спада. Тези хора изпитват належаща нужда към  22.00 ч. вечер да са си легнали или усилено се готвят за сън. Нека кажем, че за тях напълно важи поговорката “Рано пиле, рано пее”.

sleepСовите, както вероятно се досещате, са нощни птици. Тях много трудно можете да ги събудите рано сутрин. Те са от типа хора, които редовно закъсняват за работа, трябват им поне 2 чаши с кафе, докато осъзнаят къде се намират, а преди обяд не е препоръчително да им давате каквито и да е важни задачи. Те са най-работоспособни следобед, вечер и дори нощем. Възможно е цял ден да изпитват непоносима умора и към 9 вечерта изведнъж да се активизират и да работят цяла нощ.

Да ви кажа честно, аз не се числя нито към едните, нито другото. Може би съм някаква смесица между тях. Освен това четох, че може да се открои и трети тип хронотип – на гълъб! Това са хора, които клонят или към сови, или към чучулиги, но успяват да настроят биоритъма си спрямо своя график и работните задължения. По-скоро съм в тази категория.. макар да обичам да си поспивам през почивните дни, се е случвало и да стана сам много рано сутрин. В крайна сметка това кога се събуждаш и колко си продуктивен, е резултат от нивото ти на преумора и количеството сън, от което се нуждаеш и си набавяш. Това е мнението ми, но ако вие сте на друго – ще са радвам да го споделите в коментар.

Google+ Comments