10 съвета за къмпингуване на палатка

Морете не е единствената дестинация, към която да поемете през лятото. Лично аз силно ви препоръчвам да обмислите вариантите за планина, къмпинг или просто 1-2 вечери на палатки с приятели някъде извън града. Гарантирам ви, че ще си отпочинете психически, ще съберете положителни емоции и ще се откъснете от изгарящите летни жеги. Ако обаче до сега не сте били никога на къмпинг, нека ви дам няколко съвета.

camping-is-fun1. Проверете прогнозата за времето. Ако тя е слънчева – вземете си лосион против изгаряне и го използвайте! Ако е дъждовна – вземете си чадър, дъждобран и допълнителен найлон, който да разпънете над палатката си. За всеки случай паркирайте колата си някъде наблизо и пригответе в багажника й резервен чифт обувки, дрехи и сухо одеяло.

2. Изгответе стриктен график. Обикновено се ходи с 2 коли и компания от 7-8, до 10 души. Уговорете се предварително кой с кого ще пътува, откъде ще го вземат и в колко часа. Разберете се кой ще носи топка за ритане, шах, фризби, карти и т.н.

3. Пресметнете си яденето и пиенето. Трудно е, но не е непосилно. В зависимост от това колко хора сте, си направете списък за покупки. Дори нещо да остане в излишък, не е фатално – лошото е, ако свърши (бирата например!)

4. Вземете си дрехи с дълъг ръкав – блуза, панталон и суитшърт + няколко чифта чорапи. Ей така, за всеки случай, а ако се окаже, че не ви трябват – нека си седят в колата 😉

5. Шапка и слънчеви очила. Ако не са ви необходими, оставете ги и тях в колата. Ако ги нямате обаче, гарантирам, че ще ви липсват. По Законите на Мърфи…

6. Компанията е важна. Всички сме хора и няма начин всеки да се харесва на всеки, така че внимавайте каква компания събирате. Нека няма бивши гаджета, хора, които по принцип не се харесват взаимно, или твърде много непознати, които тепърва ще се запознават един с друг.

7. Допълнителни екстри под формата на фенери, дървени въглища, скари, шалтета, спални чували, минерална вода, прибори и съдове за хранене, носни кърпички, мокри кърпички… е силно желателно да присъстват в багажа на всеки от къмпингуващите.

8. Нещо развлекателно за вас самите – книга, нова музика в телефона или плеъра ви, пътеводител на околността, велосипед. Вземете си нещо за губене на време, както се казва.

9. Бъдете подготвени за всяка ситуация – звучи банално, но не е. Бил съм на поход с момче, което за 2 дни си носеше храна под формата само на 2 кроасана. Познайте от чии дажби си взимаше допълнително?

10. Забравете всичко излишно, странично и ненужно. Отишли сте на къмпинг, за да си почивате и забавлявате, така че действайте!

И последно уточнение. Гореизложените съвети важат най-вече, когато сте опънали палатките си на удобно място, но колата ви е наблизо и спокойно можете да я използвате като склад. Ако отивате на поход и целият си багаж носите на гръб, положението е доста различно 😉

Google+ Comments