Това ли е самолетът на бъдещето?

Кой е най-бързият съвременен начин на предвижване? Летенето със самолет, разбира се. Ако искате да стигнете от България до Италия например, ще ви е нужен цял ден път с кола или автобус. Ако обаче летите със самолет, ще преминете същото разстояние за около час или два. Разликите са осезаеми!

Въпросът, над който ще помислим днес е, може ли този вид превоз да стане още по-бърз, отколкото е в момента? Може, разбира се, едва ли има нещо в живота ни, което да не може да се подобри от състоянието, в което се намира понастоящем. Ставаме свидетели на какви ли не ежедневни иновации и модификации, така че малко са нещата, които да ни учудят в днешен контекст.

Concorde-2И ето, че вече е на лица нов патент за самолет, който предполагаемо ще се движи с 4,5 пъти по-бърза скорост от тази на звука. От Airbus официално са внесли патент за разработка на т.нар. Concorde 2  и патентът вече е одобрен. Оттук нататък ще се пристъпва към по-сериозни действия и сглобявания. Новият самолет на Airbus ще е по-малък от масовите пътнически. Ще има само 19 места за пътници, което само по себе си е показател, че ще се използва по-скоро за ВИП или частни превози. За цената на билетите не ми се мисли с оглед на много по-бързата скорост, която ще достига. Полет от Лондон до Ню Йорк, който в момента отнема около седем чеса, ще се извършва само за един. Не звучи зле, нали? Надявам се само този Concorde 2 да няма трагичната съдба на онзи Concorde, чийто полети бяха прекратени през 2003 г. Вярвам, че историята ви е позната, а ако не е – потърсете информация за полет 4590 на Air France от 25 юли 2000 г.

Що се отнася до това ново поколение самолети чудя се кога ли ще полети първият от тях? Любопитно ми е да го видя…

Google+ Comments