„Тройната нишка“ на Васил Лазаров

Едно от новогодишните ми обещания бе да започна да чета повече съвременна българска литература. Световните класики и бестселъри са невероятни попадения с висока стойност, която обаче може да се открие и в творбите на нашите сънародници. Така в търсене попаднах на Васил Лазаров и неговата „Тройна нишка“. Нея може да намерите на сайта www.clc.bg, като ви оставям и хипервръзка на линка, а в следващите редове – и кратко ревю.

Не претендирам, че съм голям литературен критик и затова няма да давам крайни мнения. Няма и да ви правя преразказ на съдържанието, за да може и вие да му се насладите, ако прецените, че е подходящо за вашия вкус. В следващите редове по-скоро ще наблегна на изводите, до които стигнах от прочетеното и как това ги прави ценни за бъдните дни.

В „Тройната нишка“ главният герой се казва Камен. Той е предприемач, но от алчността и измамите на други хора е принуден да напусне страната. Разбира се, неговото бягство е свързано и с тайна, която го преследва. Въпреки че среща красавицата Олисия и се запознава с редици добри и лоши персонажи, то миналото все изскача. Постепенно се достига от ситуации на възход и голямо падение, не само физическо, но и духовно. И така докато не дойде моментът на развръзката и финалът, който остава, разбира се, със свободно тълкуване.

От моите впечатления мога да кажа, че в романа има драма, любов, динамика, криминалистика и смисъл. Така че ако сте почитатели на подобен тип четива, то определено няма да останете разочаровани от историята. Но още по-интересното е разплитането на тези три нишки, за които се разкрива в заглавието. При тях колкото и да се опитваш да ги разбереш, те толкова се заплитат и понякога се връщат в изходна позиция.

Ако трябва да ги обобщя, то едната е свързана с любовните терзания и връзките между хората. Втората – с търсенето на себе си и голямата вътрешна борба в човека. А третата е малко по-различна и специална, защото тя е свързана с Бога и принципите му. Не мога да кажа, че се натрапват нишките на религия, но определено тя е вплетена в сюжета и му придава една дълбочина и различна гледна точка.

За мен „Тройната нишка“ бе интересно четиво и доколкото успях да се запозная и от други места е най-добрата книга на Васил Лазаров. Дори може да пробвам с още един роман на този автор, за да си изградя пълно впечатление за стила и работата му. Но съм сигурен, че ще продължа с изпълнението на своето обещание. А вие ще пробвате ли да се потопите в света на българските писатели?

Google+ Comments