Ефектът от горещите душове

Няма нищо по-разпускащо от един горещ душ, нали? Къпем се с гореща вода, защото… ами, защото можем и разполагаме с такава. Дали обаче горещите душове са полезни тялото е въпрос, за който рядко се замисляме. Оказва се обаче, че горещата вода всъщност носи ред лоши последици за здравето на кожата… и други места.

Уврежда клетките на кожата

Кожата се състои от 3 отделни слоя, а горещите душове засягат най-външния от тях – епидермиса. Прекалено топлата вода уврежда кератиновите клетки, които изграждат този слой кожа. Тези клетки съществуват, за да задържат влагата в кожата ви – функция, която определено не искате да увреждате.

Причинява суха кожа

По същата причина, че горещите душове увреждат кожата ви; слоят кожа, отговорен за запазването на влагата във вашата кожа, е повреден, което в крайна сметка ви оставя със суха, напукана, груба кожа.

Топлата вода премахва маслата от кожата ви по-бързо от хладката вода. Дългите душове допълнително могат да изсушат кожата ви. Ограничете се само до 5-10-минутен душ на ден или започнете да си взимате по-хладки или студени душове и това ще подобри състоянието на кожата ви.

Възпрепятстват плодовитостта

Проучванията показват, че мъжете, които редовно взимат горещи душове или вани, са изложени на по-голям риск от безплодие. Едно конкретно проучване показа, че когато мъжете с проблеми с фертилитета спрели да се къпят с гореща вода, 5 от 11 забелязали драстично увеличение на броя на сперматозоидите.

Прегряването на тестисите може да бъде много лошо за броя на сперматозоидите и като цяло за плодовитостта. Всъщност приемането на ледени душове / вани може значително да благоприятства плодородието при мъжете.

Може да увреди косата

Пак се връщаме към кератиновите клетки. Те също са отговорни за защитата на косата ви. Топлата вода уврежда тези клетки и може да повреди клетките на косата. Ефектът от това, естествено, е видим.

В много случаи влошава акнето

От всичко, казано дотук, човек ще вземе да си помисли, че горещите душове могат да помогнат срещу акне. Тъй като изсушават кожата, това може потенциално да намали мастните бактерии в порите. Е, всъщност е точно обратното. Ако вашите душове са прекалено горещи, това често може да влоши акнето и да предизвика разпространението му.

Google+ Comments