Владеенето на два езика е полезно за мозъка

faq11На практика това твърдение е близко до ума. Съвсем логично е мозъците на хората, които говорят свободно два езика, да функционират по-различно отколкото тези на хората, които владеят само един език.

Оказва се обаче, че вече разполагаме с научно доказателство за това твърдение и то е на Джудит Ф. Крол, учен от Държавния университет в Пенсилвания, САЩ. Според нея хората, които владеят два езика, един вид имат и двата непрестанно в мозъка си. Налага се да превключват на тях, което е като фитнес за мозъка или непрестанна гимнастика. Освен това поради необходимостта да говорим ту на единия, ту на другия език, ние на практика слушаме и на двата. Това, както и самото говорене на повече от един език променя мозъчните връзки в главата ни, което от своя страна води до придобиване на друго много полезно умение – по-лесното научаване на нови неща.

Разбира се, има значение на каква възраст и по какъв начин сме усвоили новия език. Именно това оказва най-голямо влияние на промените при всеки един от нас. И още нещо искам да спомена, на което Джудит Крол е наблегнала в своето проучване – хората, които говорят английски и немски например, ги говорят по-различно отколкото тези, които знаят само един от двата езика. Това е така, защото владеенето на единия език непременно оказва влияние и върху владеенето на другия.

За това проучване прочетох като новина, но ми се стори интересно и реших да ви го споделя. Тези, които искат да научат повече, може да потърсят допълнителна информация. Цялото изследване е било представено в American Association for the Advancement of Science във Вашингтон.

Google+ Comments