За онези последни минути на работния ден

Машините могат да работят 24/7 без да се изморят, но това не важи за хората. Нивото на креативност и енергията ни спада, ако работим с дни, седмици, години… без почивка. Когато става дума за продуктивност, не може да се сравняваме с роботите. Някои от нас се опитват да се правят на супергерои с ударни дози кофеин и силна воля, но в дългосрочен план тази рецепта не важи.

tired-of-writingДруг е подходът, който трябва да приложите. Следвайте естествения ритъм на тялото си, за да извлечете най-доброто от себе си, когато енергията ви вече се губи – най-често в последния час преди да свършите работа. Аз лично тогава започвам да губя фокус, погледът ми блуждае, постоянно гледам часовника, мъча се да свърша някаква работа. Затова и оставям най-лесното за накрая.

„Любимото“ ми е да ми дадат спешна задача в петък в 5 часа, един час преди края на работния ден. Веднъж това ми се случи точно преди да изляза в отпуска. Очевидно е нямало кой да го свърши в мое отсъствие, но шефовете както винаги са се сетите в последния момент, че мен няма да ме има цяла седмица. Така хубаво си бях разпределил задачите за деня, оставяйки по-леките за финал. Впрегнах сили и си свърших работата все пак.

Иначе като цяло моят съвет е да не взимате важни решения в края на деня, ако не са спешни. Аз съм на принципа, че утрото е по-мъдро от вечерта. Обмислете нещата на следващия ден на свежа глава. В интерес на истината този подход наистина ми помага да анализирам ситуацията по-добре и да не допускам грешки поради преумора.

Google+ Comments