Стоян Мавродиев и ББР – какво предлагат на малкия и средния бизнес в България?

Открай време обмислям варианта да си отворя собствен бизнес. Градът, в който живея, не е голям, но вярвам, че идеята ми би паснала доста добре на местния начин на живот. В момента няма да навлизам в подробности, защото плановете ми все още се намират в начален стадий на развитие. Вместо това ще поговоря за тази част, която вече ми е ясна – от какъв партньор се нуждае бизнесът ми, ако искам той да просъществува.

За първи път чух за Българска банка за развитие от мой познат, тъй като банката не разполага с клон в града ми. Това за мен не представлява проблем – често пътувам до София, но преди това не знаех за тях. Този познат спомена, че наскоро бизнесът на брат му е най-после е започнал да потръгва и спомена ББР. По-късно се заинтересовах и се зачетох за услугите, условията и най-вече – отзивите.

За тези, които като мен не са чували за Българската банка за развитие, или поне не са особено запознати с ролята ѝ в българската икономика – ББР е насърчителна банка, която от вече 20 години се занимава основно с подкрепата на инфраструктурни проекти, малки и средни бизнеси и социални дейности в страната. В края на 2017 г. назначиха Стоян Мавродиев за главен изпълнителен директор и оттогава банката значително е разширила кредитната си дейност, както и набора от услуги, които предлага.

Сега какво открих:
На първо място държа да кажа, че на една банка не се гледат само отзивите във Facebook и Google – важно е да опознаеш кой е получил подкрепа от нея, при какви обстоятелства и какво е успял да постигне в резултат. По тази причина най-много внимание обърнах на портфолиото им.

Интересна ми се стори историята на мандрата „Земенея“ близо до Земенския манастир. Имам роднини от онзи край на България, но не бях запознат с по-необичайните особености на мандрата, като например че в нея освен българското саламурено сирене се произвежда още моцарела, скаморца и кефир. Нещата не винаги са вървели по мед и масло – имало е момент, в който забавена държавна субсидия за малко да прекрати съществуването на „Земенея“. Имуществото е било обявено за продан от съдия-изпълнител. Тогава собственикът на мандрата Васил Николов се обръща към Българската банка за развитие, която изпраща експерти на място, за да инспектират съоръженията и виждат потенциала на този бизнес. „Земенея“ получава кредит при отлични условия и мандрата е спасена. Днес продукцията ѝ се продава в 15 столични магазина.

Портфолиото на ББР ме отведе и до един продукт, който не съм и подозирал, че съществува – нискокалоричен сладолед на гранули. Производител е фирмата “Окс Пи”, собственост на Георги Станков и Елизар Комитов. В началото двамата предприемачи трудно намират финансиране за нестандартната си идея – никоя банка не иска да инвестира в стартиращ бизнес без кредитна история. Подкрепа получават от едно от дъщерните дружества на ББР – Микрофинансираща институция Джобс. Бизнесът им потръгва и днес специалния им сладолед се предлага в 20 обекта по Черноморието. Имат амбиции някой ден обектите да станат 200. Не съм опитвал продукта им, но често ходя на почивка в Несебър – може би следващият път ще го потърся.

Не мога да не спомена един наистина интересен бизнес за рамките на България – производителя на кълнове „Поли Вита“. Съвременният човек инвестира доста време и пари в поддържане на доброто си здраве. Кълновете са известни с богатото си съдържание на полезни вещества, което ги прави популярни не само сред върлите почитатели на здравословното хранене, но и сред всички останали. В началото трудно намират финансиране на бизнеса си, тъй като е стартиращ, докато не откриват МФИ Джобс. Сега „Поли Вита“ предлага най-голямото разнообразие от кълнове на българския пазар.

Както виждате, някои от тези примери са за бизнеси, подкрепени от едно от дъщерните дружества на Българската банка за развитие – МФИ Джобс. Редом с него от 10 години съществува и Националния гаранционен фонд. Като част от стратегията си за развитие, Стоян Мавродиев отвори три нови такива предприятия само през последните две години – Фондът за капиталови инвестиции, ББР Факторинг и ББР Лизинг. Без съмнение в най-скоро време очаквам да чуя подобни истории на успех и от тези дружества – надявам се някой ден и моята да е сред тях.

Дотогава си пожелавам да продължавам да проявявам качествата, с които Стоян Мавродиев отличи успелите предприемачи – силна воля, упоритост, добри идеи и хъс за тяхната реализация.

Google+ Comments