Без бърнаут в тренировките

Мечтаното тяло – именно началото на годината е време за постигането му. Зная, че много от вас си обещават да започнат да спортуват и да се хранят здравословно от януари. Някои не го спазват, други са запалени от идеята за определен период, а трети наистина започват да спортуват. Но водени от желанието за бързи резултати, те могат да прекалят с тренировките и да се получи бърнаут. Кака да го избегнете?

За да знаете от какво трябва да се пазите, първо трябва да осъзнаете какво е то. Бърнаутът в спорта се изразява чрез липса на мотивация. Това означава, че нямате желание да ходите до залата или да спортувате. Тонусът е нисък и нямате настроение. Това води до излишен стрес, който пък нарушава съня. И накрая тялото реагира и започва да намаля мускулната маса и се налага да тренирате още.

Точно в този момент обаче трябва да спрете. Получите ли тези сигнали от тялото си, значи то ви показва, че сте претренирали. Също и не сте си отделили достатъчно време за възстановява. Това води до дисбаланс на хормоните в организма и започва прекомерното образуване на кортизол, който се определя като неприятел на спортистите.

А какво може да направите, за да избегнете тези състояния? Важно е да изградите правилен тренировъчен режим и да съгласувате упражненията си с квалифициран инструктор. Не предприемайте хранителни или физически режими, ако не сте запознати как действа на тялото. Все пак и това е наука и изисква знание, за да се постигнат положителни резултати.

Надявам се, че първата тема за годината ви е била полезна и интересна. Аз също мисля да увелича спорта в ежедневието си и затова проучвам различни възможности. Дано обаче не достигаме до състояние на бърнаут, за да може да усетим ползите от физическата активност и да бъдем здрави и щастливи.

Google+ Comments