Филмовите предсказания за 2022

Всяка година сте свикнали да четете хороскопа за идните месеци, нали? И то все се повтарят едни и същи думи – успех в работата, запознанство, любов и дрън-дрън. Тази фикция ми се струва точно толкова възможна, колкото филмовите предсказалия за 2022. Все пак когато са правили екранизации преди половин век, годината им се струвала далеч в бъдещето. А кои са „ най-добрите“ възможности – споделям ви в този текст.

През 70-те години в САЩ се появява филмът „Зеленият сойлент“. Той е може би един от първите екологично насочени екранизации. Прогнозите, които се правят в него, са, че през 2022 ще има голямо класове различие, проблеми с климата и господството на големите корпорации. Изглежда, че не са далеч от истината, само че са забравили да добавят и една пандемия за разкош.

Минаваме по-напред във времето на 90-те години, когато пък идва и „Космически нашественик“. Идеята за идната година тук е идеалистична представа. Според нея всички престъпници биват задържани и като наказание са изпращани в Космоса. Там те живеят във виртуална реалност по тяхно желание с познатите ни VR очила. Тук отново имаме някои съвпадение, но за съжаление все още не сме си изчистили тази супер концепция за щастливи виртуални затворници.

Продължавам и с една идея, която сигурен съм, е минавала през главите на всички – нашествие от извънземни. Лентата, която прокламира тази възможност, е „Time runner”. Освен обаче изненадващото нечовешко присъствие, има и пътуване във времето и пространството. Така героят се връща отново в 90-те и предупреждава властите. Много е идеалистично и въпреки това се надявам през 2022 да нямаме извънземни. А вие?

Това са три възможности, които ми се струват донякъде актуални за новата ни година.

Като дете си мислих, че през 2022 ще бъдем в тотално нова реалност. Но се оказва, че колкото и да сменяме джаджите, си запазваме човешкото. Затова вярвам, че ни очаква и светло бъдеще на земята.

Google+ Comments