Да оформим CV-то си правилно, за да си намерим работа

Смея да твърдя, че все още се причислявам към групата от млади хора в България. Все пак все още нямам 30 години, живея в един от големите градове на България, така че твъря, че съм запознат с повече от проблемите на много хора у нас. Ето ви един от тях: част от тях не знаят как да оформят собственото си CV. Какво толкова, ще попитате и веднага ще ви отговоря. Това неумение за оформяне е пряко свързано с безработицата у нас. Защо ли? Ще ви разкажа една история, за да ви стане ясно…

cvНаскоро се срещнах с един приятел, с който не се бях виждал скоро по стечение на обстоятелствата. Попитах го какво става с него, как я кара и той започна да ми обяснява колко е зле пазара на труда в момента и как нямало никаква работа, от месеци си търсел вещо свястно… Изненадах се, когато ми го каза, защото моите лични наблюдения не са точно такива. Помолих го да ми прати своето CV, за да го погледна. Казах му, че въпросът не винаги е в това какво е написано, а как е написано… и когато видях автобиографията му, останах като шашнат. Беше оформена в word като прав текст, без колони или каквото и да е разграничение между различните умения, просто текст. И този човек кандидатства за офис администратор! И аз да бях работодател и аз нямаше да го викна на интервю. Един бърз поглед е достатъчен, за да стане ясно, че не притежава елементарна компютърна грамотност и няма да ми е от полза на длъжността, за която кандидатства.

Направих му забележка, обясних му какво мисля и му препоръчах да си оформи ново CV в europass формат. Прави се онлайн, като данните само се попълват и автоматично се сваля оформена автобиография в европейски формат.

Надявам се сега разбирате как са свързани умения ни за правилно оформяне на собственото ни CV с това да си намерим хубава работа.

Google+ Comments