Да се плашим ли, ако имаме киста в опашната област?

pilonidal_cyst_with_abscessЗдравейте! Днес ще си поговорим за кистите в областта на седалището. Не, да пиша по темата не намирам за странно. Подемам въпроса, тъй като наскоро един мой приятел имаше дермоидална (пиларна) киста в опашната област. Замислих се, че всъщност това е състояние срещано главно при нас – мъжете, и като такъв ще е добре да пиша за това в блога си. Освен това забелязах, че няма много информация в мрежата, или поне аз не намерих. А си мисля, че е добре повече мъже да разберат какво всъщност представля такава киста, при кои професии се проявява най-често, защо и какво представялава лечението. Не съм лекар, така че няма да мога да си служа с терминология, но ще се постарая да ви предам това, което научих от първа ръка.

Като начало кистите в опашната област се срещат най-вече при хора, чиято работа ги задължава повече време да прекарват седнали – като шофьорите, работниците в цех, мениджърите в офис, но също и консултанти в магазините, промоуртъри, контрольори, управители на заведенияи др. Стоенето на едно място продължително може да предизивка запушване на подкожни каналчета. Причина могат да бъдат дори враснати косми.

Относно лечението на дермоидните кисти и фистули има две популярни мнения по въпроса. У нас е прието да се оперира „със замах“ – т.е. цялостно отстраняване на кистата заедно с околната здрава тъкан и премахване на прилежащата фистула, ако такава съществува.  Получава се доста неприятна рана, която зараства бавно и болезнено. Следоперативно се сменят превръзки и се правят бани с калиев перманганат, а някои лекари препоръчват на пациентите си и разтвори от успокояващи билки. Неприятното е, че е възможно в последствие отново поява на същия проблем. Налага се и по-дълго отсъствие от работа, тъй като възстановяването с необходимите смяна на превръзки и бани отнема време.

В САЩ често действат по друг начин – частично изрязване. Възстановяването е по-бързо, а отсътвието от работа – до 2-3 дни. Това ми се струва доста по-удобно.

Всяко възстановяване след операция зависи и от избора хирург и от чувствителността на пациента. Моят приятел се оперира в Пловдив от д-р Антон Тодоров и остана много доволен. Възстанови се в сравнително кратък срок – към 2 седмици като стриктно спазваше препоръките на доктора –  смяна на превръзките, поддържане на отлична хигиена, избягваше да стои на едно място твърде дълго седнал. Освен лекарят му бе казал, че в състоянието му няма нищо страшно и за бързо възстановяване му препоръчал да избягва много топли помещения, сауни, парни бани, както и да не носи тясно бельо, особено изкуствени материи. За друго в момента не се сещам.

Дано този пост е бил от полза за някои от вас като информация за същината на състоянието – да сте подготвени – ако ви предстои нещо подобно, но и от гледна точка на споменат от мен специалист, ако ви притеснява някакъв проблем и търсите някой да ви препоръча доктор. До скоро!

 

Google+ Comments