Кога целта оправдава средствата?

Santi_di_Tito_-_Niccolo_Machiavelli's_portrait_headcrop“Целта оправдава средствата” е известен цитат. Знаете ли на кого принадлежи? Портрет на човека, на когото се преписват тези думи, виждате вдясно. Той е известен ренесансов философ, историк и държавник. Името му е Николо Макиавели. Живял е в периода XV-XVI век и в последствие трудовете му са повлияя на редица философи след него. Сега нека помислим над горепосочения му цитат…

Наистина ли целта оправдава средствата? Винаги или само в определени случаи? Може би аз съм по-колеблив като човек или пък премислям нещата повече от необходимото, но все ми се струва, че има изключения от това правило. Неетично е да искаш да спечелиш пари, слава, жени, висок пост или каквото и да е друго на всяка цена. Неморално е да си готов на абсолютно всичко само и само… да се издигнеш или да придобиеш собственост.

Съжалявам, но не можете да ме убедите, че има цели, които заслужават всякакви жертви. Съществуват граници, които не бива да се прекрачват. Те са като невидим покрив, който да ни спира и да ни принуждава да търсим различни варианти как да преминем от другата му страна.

Осъзнавам, че не всички хора мислят като мен. Ако беше иначе, щяхме да живеем в една прекрасна, подредена и правова държава без в това да влагам каквато и да е ирония. Щяхме да сме по-спокойни за бъдещето на децата си и за собствения си живот. Не знам какви мисли са се въртели в главата на Макиавели, когато е заявил, че целта оправдава средствата, но се надявам да не взимате думите му като чиста монета.

Google+ Comments