Защо трябва да дремваме следобяд?

Следобедната дрямка е много, ама много особено… нещо. Когато сме на работа, мечтаем да сме у дома и да си полегнем за половин час, а когато сме навън с приятели, или когато наистина сме си вкъщи, дори не се сещаме.

siestaВъпросът не е в това, че на работното място еднообразната уморителна дейност ни кара да се прозяваме по-често, въздейства на мозъка ни и към 15 часа всяко нервно окончание крещи, че се нуждае от почивка. Въпросът не и в това, че ако сме ангажирани да се забавляваме с приятели или гледаме телевизията у дома, няма да ни се доспи. Всъщност сънят идва и без да го каним. Където и да се намираме следобед винаги ще се прозинем няколко пъти. Ако искате даже си наумете да се следите и ще забележите, че е така.

Следобедната дрямка е чудесен начин да презаредите батериите. За да функционира добре, мозъкът ви се нуждае от поне 8 часа сън на всяко денонощие. Ако сметнете в колко часа си лягате вечер и в колко ставате сутрин, мнозина от вас ще установите, че прекарвате в сън едва 6 часа. Останалите два се натрупват като умора и напрежение, които в даден момент ще направят тялото и ума ви нефункционални и единственото, за което ще бленувате, е да си легнете и да спите с дни.

Следобедният сън е добър и полезен между 30 минути и 1 час. Това ободрява и тонизира. След това сте по-работоспособни и в състояние да довършите дневните си задължения много по-бързо. Ако прекалите със следобедния сън обаче, вероятността да се чувствате по-изморени и да ви боли глава е много голяма.

Така че, приятели и читатели, ако работното ви време е до 2 или 3 на обяд е много добра идея да се отпуснете на дивана за половин-един час, щом се приберете. След това станете и се протегнете и ще бъдете в много добра кондиция да оправите дома си, приготвите вечеря, излезете с приятели или посрещнете гости. Ще изглеждате по-свежи, мисълта ви ще тече гладко и определено ще сте в много по-добро настроение, отколкото ако се бяхте прибрали уморени и без почивка се бяхте захванали да си доработвате или вършите нещо у дома. Ако не ми вярвате, убедете се сами! 🙂

Google+ Comments