Защо трябва да четем с мярка?

dangerous bookНикога не съм мислил, че точно аз ще пиша по тази тема, особено като четенето е част от живота ми. Самият аз обичам да чета много и доста често запълвам свободното си време с това.  Обаче напоследък осъзнавам, че четенето на книги, вестници, списания и каквото и да е може да се окаже капан за мнозина.

Да, внимавайте, това в капан!!!! Не се шегувам.

И то какъв. Книгите не на шега предизвикват наркотична зависимост. И само ако сте в книжна абстиненция ще разберете за какво става дума. Мнозина четат определен жанр, който им помага да се откъснат от реалността, да фантазират, да бъдат част от велики дела посредством героите и сюжетите, с които се запознават. Едни избират да разгадават убийства, други се впускат в екшън в търсене на исторически реликви, трети воюват за фентъзи земи, четвърти летят в междугалактическото пространство, пети се влюбват отново и отново и се вълнуват с любимите си романси и т.н. и т.н… Когато приключат една книга, веднага търсят друга от любимия жанр. Чрез романите си набавят много емоции, успокояват се, отърсват се от проблемите си. Пристрастяването е неизбежно.

И в един момент се стига до капана… Ето как ти, посетителю на моя блог, би се почувствал: започнал си да разсъждаваш на едно друго ниво, започнал си да се смееш на хумора от книгите и ти става скучно, когато излизаш с твоите приятели. Дори понякога отказваш среща, защото си стигнал до любимата си глава в книгата и нямаш търпение да видиш какво ще се случи след това. И така лека-полека заживяваш в напълно измислен свят, асоциализираш се и едва след време осъзнаваш колко по-трудно ти е станало да общуваш с околните.  Имам приятел, който попадна в този капан и в момента се мъчи с всички сили да излезе от него. Усещаш го, че е човек, който има много за споделяне, но някаква бариера му пречи да разговаряте спокойно. Сякаш не е на този свят – разсеян и унил, имаш чувството, че в главата му стават революции само докато си отпива преднамерено бавно напитката, седнал мълчаливо в срещоположния на теб стол в кафенето.

Затова приятели, внимавайте. Книгите са полезни и чудесни, но не пренебрегвайте истинския свят заради тях. Те ви помагат да сте силни, да не губите надежда, че ще откриете призването си, късмета или голямата си любов, показват ви печеливщи и губещи модели на поведение, но също така ви учат, че най-важно от всичко са отношенията между хората. Затова монтирайте един бутон ОН и ОФ на страстта си към книгите и се отдавайте на тях само тогава, когато сте приключили всичките си задължения и когато нямате планове за вечерта. Най-добре – преди заспиване. Ако ви канят да излезете навън, а много ви се чете, просто си напомнете, че книгата няма да избяга, а вие ще имате N-ти брой пъти право на препрочитане.  Повтаряйте си също така, че някъде навън ви очаква голямо приключение. Така че… марш на среща с истинския свят!

Google+ Comments