Най-мъчителното място у дома

Сигурно заглавието ви се струва тотално противоречиво – как в дома да има нещо мъчително? Според различни проучвания обаче има места в къщата ни, които са наситени с болка, страх и неприязън. Вие досетихте ли се? Ще ви подскажа, че често прекарвате времето си там, защото се налага.

Аз донякъде бях изненадан от изведеното от проучванията като номер едно опасно място в домашна среда, но после се замислих, че е изключително логично. Това е кухнята. Причината се корени в това, че ежесекундно някъде някой по света се изгаря с вода, на котлон, печка, тава, залива се с мазнина и какво ли още не. А и да не забравяме порязванията от ножове, уреди и други предмети. И при вас се е случвало, нали?

Поради болката, която се изпитва по време на готвене, раните, които се появяват и белезите, които остават, кухнята е определено като най-мъчителното място. Там са записани високи нива на стрес и страх и хиляди хора се боят от уредите в нея. Даже се е появила и фобия, която е свързана именно с тревожността от готвене и използване на кухнята. Тя се нарича магейрофобия.

Аз самият често обичам да сътворявам вкусни блюда, но не съм се замислял, дали наистина изпитвам страх и приемам работата с посудата като мъчение. Може би тук ръцете ми ще кажат повече, отколкото съзнанието ми. Обаче пък не съжалявам и пак бих го направил в името на вкуса и удовлетвореността за мен и моето семейство.

Въпреки това не изключвам хората, които наистина се боят от огън, топлина и остри предмети. Особено пък ако и се наранявал по такъв начин, че да достигнеш до болница. Може би трябва да извадя статистика с подобни инциденти за нашата страна, за да проверя все пак ние българите колко сме наплашени от кухнята. А за вас тя мъчение ли е?

Google+ Comments