Хигиена на сънищата

Сънят е толкова важен, колкото и останалите ни активности през деня. За да бъдем свежи и адекватни, трябва да сме отпочинали и презаредения. А чрез съня най-добре постигаме този резултат. Аз обаче имах проблем с късното лягане и исках да променя рутината си. Така, след много четене, попаднах на материал за хигиената на сънищата, която помага за здравия организъм.

Първата рутина е лягането в нормално време. Това означава да е в диапазона между 20:00 и 00:00 часа. Смята се, че тогава идва „влакът“, който помага на хората да заспят по-лесно и да навлязат в по-дълбока фаза на съня. Ако се премине тази граница, то дори след това да се наваксва с повече часове, самото тялото няма да се чувства така добре и има голя шанс да сънувате кошмари.

Именно този извод отвежда към следващата особеност – да не се спи през деня. Взимането на дрямката не е препоръчително. Една от основните причини е, че през деня сънят не е толкова дълбок, колкото през нощта и той само „разваля“ режима. А пък ако се легне в споменатия времеви интервал в горния абзац, то тогава часовете се удвояват по две и човек се наспива по-бързо.

Важно е и при лягане главата да сочи на север или на изток. Това е така, защото именно по тези оси преминават магнитни земни течения. Те помагат за по-лесното презареждане. Причината – подхранват и текат по нашата посока, а не срещу нея, за да има съпротивление. Малко може да звучи като фъншуи, но всъщност има дълбок смисъл.

Накрая завършвам с последната, но според мен най-важна, рутина за хигиената на добрите сънища. Това е казването на молитва. Но тук няма предвид да четете „Отче Наш“, а да си създадете собствена. Може да си кажете нещо мотивиращо, да помислите за хубави неща, казано с няколко думи – да заспите с усмивка. Така ще си гарантирате лек сън и чудни сънища.

Google+ Comments