Пиарът може и да проваля

piarytПонеже идват евроизбори, после – зависи от резултатите – има доста мераклии и за парламентарни, дайте да видим какво кара хората да гласуват за някого. Общо казано, две неща: първото е да го помислят за Спасител – така се случи със Симеон Сакскобургготски, с Бойко Борисов; и второто да разпознаят в него голяма част от себе си – от ежедневието си, от начина си на живот, от манталитета, ако щете, да си помислят, че горе-долу и стандартът на човека, за когото гласуват, е като техния.

За първото се иска харизма или исторически корени, каквито почти сто процента от играчите на политическата ни сцена нямат. За второто обаче са достатъчно малко пари и добър пиар. Но наистина добър. Защото има един прекален и пресилен, който толкова прекалява с това да накара хората да помислят, че си човек от народа, че чак не забелязва очевидни грешки в граденето на публичния образ, дори направо го събаря.

Нещо подобно беше рекламната акция на Искра Фидосова, която някой услужлив пиар или журналист беше посъветвал, че вероятно много хора ще я харесат, ако разкаже какви специални грижи отделя за куче, което струва няколко хиляди лева, как го храни с телешки шол, нарязан на ситничко. След такава статия българският гласоподавател не просто не те припознава, той ти тегли една чисто по български. Обикновено в коментарите, а най-често пред урните.

Оня ден пак попаднах на един такъв нескопосан опит за създаване на положителен образ на жена политик. Журналистка гостува в дома й – хвалби, тривиалности и сред всички тях акцент – кухнята е много чиста, защото домакинята политик не готви, оказа се, и не чисти, защото за домакинството й помага жена. Е, след такъв материал как да накараш женската част от гласоподавателите да ти гласуват доверие и да се разпознаят в теб. Ами на тях първата работа, след като вечер се приберат, е да се хванат за тенджерите и тиганите, за да подсигурят вечерята на домочадието, пък и какво да се яде на следващия ден, до поизчистят малко къщата. С подобни изяви този електорат си го изгубил – завинаги.

Е, за това ставаше дума – как пиарът, вместо да изпише вежди, избожда очи.

 

Google+ Comments