Планинска застраховка

mountainДойде лятото и едни от нас ще тръгнат към морето, други към планинските пътеки, а някои – и към двете. Затова ми се иска да напомня за нещо, което май ние, българите, винаги пропускаме – да се застраховаме срещу евентуални беди, особено в планината.

Няма как да сте пропуснали драмата с тримата младежи, които се загубиха в Стара планина. Тръгнали уж на разходка до хижа Рай за няколко часа – леко облечени, без храна, без екипировка. И така три дни.

Медиите ни държаха в течение на операцията по спасяването им. Май България не помни толкова мащабна и продължителна акция в последните години – бяха мобилизиране всички планински спасители от района и не само – хеликоптери, които кръжаха над района, където се предполагаше, че са пишман планинарите, делтапланеристи от дружеството в Сопот също правеха огледи. Слава богу накрая момчетата се появиха живи и почти невредими. Вървели по поречието на Тъжа и така стигнали до населено място. След поредица от не особено приятни перипетии, които може да ти предложи само Стара планина.

След радостта от намирането им обаче дойде естественият въпрос: Кой ще плаща огромните разходи по спасителната акция. Някой изчисли, че всичко това ще струва на родителите по около 20 000 лева. Сума, която е непосилна за всяко средно статистическо българско семейство.

Аз лично смятам за цинизъм да се поставя този въпрос, при положение че още помним как български самолет само преди година-две разхождаше нагоре-надолу Бистришките тигри на Бойко.

Въпреки това обаче е ясно, че безплатен обяд няма и някой трябва да плати масрафа. И понеже в България за кокошка няма прошка – най-добре е, преди да тръгнем на кратка или по-продължителна  разходка в планината, да си направим една застраховка. Че никога нищо не се знае – особено в Балкана.

 

Google+ Comments