Полезно ли е, или не да почиваме по празниците

family-christmas-pictures-wsfazxlvЗън-зън-зън, сняг няма, но Коледа наближава. Празниците са почти зад ъгъла и ето че ни остава само още една пълна работна седмица, след което мнозина българи ще си пуснат 6 дни отпуска и няма да мислят за работа до края на годината.

Въпросът, който аз днес си задавам, е струва ли си така да удължаваме почивката си?

От една страна, това са цели две седмици, през които ще имаме възможност да прекараме повече време със семейството си. Ще можем да си починем по-качествено, да си отспим, да отидем на гости на близки и познати и т.н.

От друга страна обаче, две седмици са напълно достатъчни, за да излезем от работен ритъм, да отвикнем от режима си и да загубим форма. Аз дори една седмица отпуска да си взема и след това няколко дни ми е мъка на работа, докато вляза в крачка, пък представям си след две как въобще няма да ми се мисли за работа. Имам дори спомени как в минали години на първия работен ден през януари по новините дават, че именно днес бил най-депресиращия ден в годината, защото хората се връщали към реалността и започвали нова работна година.

Затова си мисля, че не е нужно да почиваме в периода 21-23 и 28-30 декември. Три работни дни за сметка на четири почивни в две поредни седмици ми се струват като достатъчна почивка. Пък и реално погледнато са малко фирмите, в които точно в последните дни от годината има много работа. По-скоро ще си седите в офиса с някой колега и ще си приказвате весело, вместо да се потите над спешни задачи. Това е поне моето мнение и вярвам, че в него има известна логика.

Разбира се, решението за всеки от нас е индивидуално и не искам да ви се меся в избора дали да почивате по-дълго или не. Просто излагам събитията така, както ги виждам. В подкрепа ще ви споделя и “съдбата” на едни мои приятели. Във фирмата, където работи момчето, винаги правят ревизия в последните дни на декември, когато така или иначе клиентите им почиват. Никой от екипа не може да си вземе отпуска тогава и всички са длъжни да помагат при броенето на стоката. Налага им се да работят даже събота и неделя, но за сметка на това никога не отработват работните съботи. Мисля, че това е една от малкото компании, при които в това време на годината има толкова работа. Но както и да е, приятелката на това момче, за което ви казвам, умишлено също не си пуска допълнителна почивка покрай празниците, защото ще трябва да си седи у дома, сама и да се чуди какво да прави. Тя прецени, че е по-добре да си почиват двамата синхронизирано и когато могат. По-добре така отколкото единият да се прибира вечер изморен, а на другия да му се излиза навън. Така се губи балансът в една връзка…

Google+ Comments