Празник на книжнината

Върви народе възродени – с тези думи свързвате 24 май, нали? Винаги с училището обвързваме празника, а той всъщност е нещо повече. Може би забързани в ежедневието, забравяме за същността му, но всъщност ние точно тогава го почитаме най-много. Пишейки и четейки на нашия роден език, ние празнуваме българската просвета, книжнина и култура.

Досега може би не сте се замисляли как прекарвате деня и дали правите нещо по-специално. Предполагам, че повечето от вас, които имат деца, го отбелязват с тях отново на тържествени училищни шествия. Но за останалите – как подобаващо да отбележим празника на делото на светите братя Кирил и Методий?

Тъй като темата представляваше интерес за мен през месец май, реших да направя нещо различно, но в същото време нещо много мое. С любима книга на любимо спокойно място сред природата, въоръжен с хамак, слънчеви очила, шапка и свежа лимонада. Искам да ви кажа, че така прекарах часове, а книгата – както се казва, направо я „изядох с кориците“.

За следващата година възнамерявам да разширя дейността си да не е просто лежане и книги. Много ми се иска да обогатя общата си култура и не само да чета, но да попиша. Обаче не на сегашния български, а онзи, стария – от глаголица до следосвобожденска България. За тази цел проверявам курове и различни активности из страната.

С този текст ви призовавам следващата година и вие да помислите за специален начин, по който да отбележите 24 май. Той е също толкова важен, колкото и всяко друго национално честване. Просто понякога го забравяме, въпреки че го почитаме всекидневно. Но дори да не организирате нещо специално, поне се сдобийте със стойностна книга.

Google+ Comments