Умни ли са програмистите?

Дали са умни програмистите? Най-вероятно отговорът на този въпрос е да. Това са хора, които са изключително добре технически, умеят да се справят бързо със сложни математически задачи и това им е забавно.

За повечето хора математиката е нещо омразно и поради тази причина хората, които умеят да се справят добре с нея им се струват изключително умни. Точно на този феномен стъпва и самочувствието на днешните програмисти. Те знаят, че могат да правят неща, които малко хора могат да правят. Знаят, че съвременния ни свят изключително много зависи от технологиите, част от изобретателите на които са именно те. Това им дава криле и ги прави арогантни и нарцистични.

Всъщност за мен програмистите не са сред най-умните хора. Поради простата причина, че те са твърде праволинейни. Толкова са праволинейни, че не могат да излязат от своята кутия, за да погледната нещата и света от по-различен ъгъл. Това ги прави тесногръди. Не правя генерални обобщения, разбира се, а споделям с вас лични наблюдения върху хората, упражняващи тази професия.

Те не могат да схванат едно напълно ефимерно и абстрактно понятие, защото не могат да го изчислят. Това по никакъв начин не ги прави най-добрата прослойка на обществото. Това ги прави просто мравките работнички, които изпълняват и реализират гениалността на нечий чужд ум.

Google+ Comments