Успешни финанси за 365 дни

Новата година ще е успешна, ако сме здрави и разбира се, ако разполагаме с достатъчно средства за нормално съществуване. Тъй като в момента финансовото състояние в редица държави не е особено цветущо, трябва да оценяваме всеки един постъпващ лев при нас. Ако ни е трудно да го направим, то ни е необходим бюджет, чрез който да помогнем на себе си.

За начинаещите е добре да започнат да разпределят финансите си спрямо желана сума за спестяване, основни разходи, допълнителни разходи и необходимите за ден. Ако ви е трудно, просто събирайте касовите бележки от всяка покупка и ги разпределяйте в таблица. Накрая на месеца вижте кои са основните графи и ги разпределете. Така ще може да проверите и дали не прекалявате в инвестирането на ненужни неща.

Обърнете специално внимание на празничните дни – национални и лични. Те също изискват отделяне на не малко средства, които могат да се отразят негативно върху месечния ви бюджет. Тук включете и парите, които ще са за непредвидени разходи. Това са ремонти по автомобила, жилището или пък нещо подобно. Не подценявайте тези дребни детайли, защото всъщност са голямо перо.

За тези, които вече са усъвършенствали балансирането на финансите и знаят как да боравят с бюджет, то ви давам един съвет. Той е свързван с отделянето на средства за подобряване на умения и знания. Тази графа може да ви се струва излишна, но се замислете. Когато инвестирате в подобряване на себе си, вие всъщност влагате в по-успешна кариера, в разширяване на кръгозора и по-добри идеи. И така ще си възвърнете вложените средства многократно, а пък и не само тях.

С тези простички съвети може да повишите финансовата си грамотност. Пробвайте и се уверете. Успешна и спорна година от мен!

Google+ Comments