Първа помощ през зимния сезон

Зимните месеци със своите снегове и ледове отлично предразполага към получаване на по-сериозни травми на опорно-двигателната система. Ски сезонът и ледените пързалки са един от най-предпочитаните места за зимни забавления, но често водят до наранявания. Затова в този материал ви предлагам няколко съвета как да окажете първа помощ на някой друг или дори на самия себе си при навяхвани или фрактури.

Навяхването възниква, когато връзките или фиброзната тъкан, които свързват костите със ставата, се разкъсат или усучат. Повечето изкълчвания са болезнени, а при някои случаи може да отнеме повече време за възстановяване, отколкото при счупена кост. Фрактурата може да възникне, когато костта е ударена по-силно, отколкото може да издържи.

В случай на сериозно изкълчване или фрактура и липса на аптечка, опитайте се да помогнете на пострадалия с каквото е на разположение и веднага се обадете за помощ.

Счупен крак може да бъде обездвижен, като го завържете за здравия. Можете също да използвате навита кърпа и да я приложите като шина. При фрактура на ръката обездвижете ранената ръка, като я поставите в прашка. Сгънете голям шал във форма на триъгълник и го завържете зад врата. Също така, ако имате риза може долната част да бъде закопчана с горната част, така че да направите импровизиран слинг.

При изкълчване поставете лед или студен пакет върху мястото за 20 минути на всеки три до четири часа, за да ограничите подуването и болката. Използвайте преграда като тънка кърпа между леда и кожата, за да предотвратите изгарянето на кожата от студа. Ако е възможно, повдигнете изкълчения крак над нивото на сърцето, за да намалите подуването.

Google+ Comments