За кучетата, опазването на околната среда и Насекомо

Като собственик на куче, постоянно се интересувам от новостите, които засягат начина на живот на домашния ми любимец. Да, трябват ежедневни разходки, посещение при ветеринар, много любов, грижа и вкусна храна. Точно на последното ще обърна внимание в този текст, като ще ви запозная с една алтернатива и компанията Насекомо.

Тъй като, знаете, живея в София, намерих статистика за броя на регистрирани кучета в общината за последните 10 години. На територията на столицата ни има близо 50 хил. четириноги приятели, чиито собственици плащат данък за тях и притежават документи. Но колко още са нерегистрираните – може само да гадаем. Бройката определено е внушителна и се оказва, че кучетата са голям процент от обитателите на града.

За отглеждането им обаче е необходимо огромно количество храна, производството на която повишава парниковите газове. Заедно с това се оказва негативно влияние и върху прекалената консумация на месо и риба, като домашните любимци заемат една пета от нея в световен мащаб. Всичко това спомага за глобалното затопляне, прекомерно високите температури в големите градове и лошото качество на живот.

Достигнахме и до алтернативата. Тя е под формата на биохрана, произведена от ларви на насекомото черна муха войник. Изработва се без отпадъци и е пълна с протеини, които са алтернативни на рибните. За нейното създаване се намаляват вредните емисии с до 96%. Заедно с това се заема много по-малко земя за отглеждане на храна за животни и се използва по-малко питейна вода. А най-хубавото е, че домашните любимци получават биохрана.

Черна муха войник, black soldier fly или Hermetia illucens, както е известна още, се отглежда в специализирани ферми (BSF farms) тип „къща в къщата“. Там се намират ларвите на насекомото, като любопитното е, че само 1 ч.л. от яйцата ѝ се превръща в 100 кг продукт. Той е с високо протеиново съдържание, като този резултат се постига само за 14 дни.

Няма да ви разкривам за целия процес, защото по-добре от мен могат да го обяснят Nasekomo – биотехнологичната компания в България, която има BSF farm. Тя се занимава с производство на протеини от насекоми black soldier fly. Техният изложбен център може да се открие в село Лозен, а самите продукти – скоро трябва се предлагат на пазара в Европа.

Хубаво е да споделяме подобни алтернативи като Nasekomo и затова ще се радвам, ако в коментари ми отбележите и други подобни добри примери. Може и да не са в същата сфера.

Google+ Comments