Агресията в училищата трябва да спре

Понякога не мога да повярвам, като слушам новините, че такива неща наистина се случват в България. Всички знаем, че децата, особено момчетата, копират действията на героите в анимационните филми. Но тези екшън анимации за деца като че ли не са много полезни за невинната, невръстна психика. Мисля си дори, че действително трябва да се слага цензура на подобни предавания. Ето, например, преди няколко дни попаднах на доволно извратено филмче по Картон Нетуърк, в което някаква птица ли беше, бозайник ли – толкова грозно нарисувано, че дори не успях да разбера що за животно бе, бягаше с една кола, ръсеше шеги и псувни за възрастни, наби няколко съмнителни типа и целуна мацка със странно поведение. Е, като гледат това децата ни, няма ли да се научат да ползват филмите като образци в своето ежедневие. Нека не забравяме, че те се учат визуално и ако нямат сигурната подкрепа и липсва комуникацията с родителите, не биха могли да разпознаят приличието от вулгаризма.

agression at schoolДруг е въпросът, че родителите грешат като защитават децата си в някои ситуации. Разправата между ученици е едно. Тогава възрастните могат да се намесят и макар късно, да се опитат да поправят мисленето на детето, като му обяснят къде са грешките му. Подобни случаи са познати и на Запад. Много предавания ни показват, че основен проблем в много училища е побоят на по-силното и голямо момче над по-малкото и слабото. Мерките трябва да са навременни и понякога изискват намесата на психолог.

Но когато ученици тормозят учителите си, и родителите ги оправдават, това вече е много, много по-значим проблем. Уважението към околните трябва да се възпита и изгради през първите 7 години. Ако не се направи – това би довело до неприятни последици. Учителят винаги се е възприемал като будител. Макар днес повечето учители да не пробуждат нищо друго освен съвестта си, те все пак изпълняват задълженията си и преподават заложения по план материал. Децата пък са изпратени на училище, за да се научат. И всеки трябва да си знае ролята в тази институция. Тогава да се появи конфронтация между ученик и учител, по причина непоносимост или друга, е катастрофално. Резултатът е спадане на имиджа на образователна система като цяло.

За това, според мен, правата на учителите трябва да бъдат защитени наред с правата на лекарите в Наказателния процесуален кодек. Не бива да се позволява своеволие и не бива родителите да защитават децата си като използват влиянието или парите си, отправя заплахи към учителя и отнасят въпроса без алтернатива към директора. Така не помагат на никого. Още по-малко на детето, което след време ще порасне със съзнанието, че може да прави, каквото си пожелае. Толкова от мен за днес.

Google+ Comments